Ползите от градинарството при възрастните хора

Възрастните хора, преоткрили градинарството като занимание в старческия дом, разбират че то е едновременно полезно, както за здравето така и за ума. Отделяйки дори 1-2 часа на седмица в градинарство, вашият възрастен родител или роднина намалява риска от много заболявания, както и действа против поривите си да се изолира или постоянно да се уединява.


Възрастните хора, преоткрили градинарството като занимание в старческия дом, разбират че то е едновременно полезно, както за здравето така и за ума. Отделяйки дори 1-2 часа на седмица в градинарство, вашият възрастен родител или роднина намалява риска от много заболявания, както и действа против поривите си да се изолира или постоянно да се уединява.

Градинарството освен, че е някакъв вид фитнес за старите хора, то е и един от начините, по които те създават красота и хармония в заобикалящата ги среда. Влагайки трудът си в нещо подобно, те се чувстват отговорни за своите творения и се стараят винаги да ги поддържат в добър вид. Забавлението от работата с пръст не е удоволствие, запазено само за децата. През това време хората имат възможност да се заредят с благоприятна слънчева енергия и свеж въздух за дробовете. Градинарството е перфектното хоби, от което можете да почерпите допълнително вдъхновение за още много други неща. Не бива да забравяме и колко зареждащо влияе досегът със земята и растенията.

Ако все пак, за съжаление, изпитвате болки в кръста или имате други проблеми с гръбначния стълб и навежданията са непосилно усилие, не бива да се отказвате. В такъв случай, засаждайте своите цветя в саксии, които да подреждате на стойка на подходящо високо ниво, така че да можете да работите прави или седнали, за да предотвратите дискомфорта в ставите.

Като споменахме стави, коленете са особено деликатни при много от хората в старческия дом. Използвайте защитни наколенки, който ще ги предпазват от нараняване и изцапване при клякания или при разкопаване. Те са един нескъп аксесоар, който можете и сами да си ушиете, но носят огромен комфорт.

Използвайте инструментите разумно! Търмъците и мотичките с по-дълги дръжки винаги са за предпочитане. С тях ще си спестите много излишни усилия и напрежение в кръста, а все пак целта на занятието е да ви е приятно и разтоварващо.

Винаги имайте столче наблизо, на което да поседнете за почивка или при обработка на цветовете си. Мислете отново за ставите си. Засаждайте растения, които растат нагоре и чиито плодове с лекота ще берете после. Ягодите са чаровни и вкусни, но са и много трудоемки при бране и чистене, а и като количество, нека си го кажем направо - никога не са достатъчни.

Разнообразявайте редовно. Не поддържайте прекалена строга рутина, която скоро да ви омръзне и да се превърне в досаден ангажимент. Хобитата са нещо, което да очакваме да правим с нетърпение, а градинарството е може би едно от най-хубавите и възнаграждаващи занимания, които да предприемете.

Градинарството със сигурност не трябва и да бъде и занимание самотно! Опитайте се да привлечете и други съмишленици от дома, които също да допринесат към заобикалящата ги красота. Така хобито ви ще добие много по-социален облик и това ще ви зарежда ежедневно. Нима не е същото, както при отборните спортове, където много хора са вдъхновени от обща идея. Възрастта не бива да ви отнема желание да изпитате подобен вид ентусиазъм. Можете дори да си правите мини конкурси за цветя или пък да готвите зеленчуците, които самостоятелно сте си отгледали. Свободата и шансът да бъдете креативни ще бъдат винаги възнаградени.