Основни митове и легенди за старческите домове

Представата за старчески дом и хоспис в България, заслужено или не, е приела едновременно зловещ и тъжен облик у хората. Тук ще ви представим основните митове и легенди за за повечето домове за стари хора, опровержение на които е нашият Център за настаняване от семеен тип на стари хора в Русе. Не мога да се грижа за себе си вкъщи, затова единствената ми алтернатива е старчески дом. Домовете за стари хора приютяват не само хората, които са изгубили напълно надежда и живеят с мисълта, че повече не могат самостоятелно да си помагат. Напротив, там те намират нов уют и приятелска среда.

Основни митове и легенди за старческите домове

Представата за старчески дом и хоспис в България, заслужено или не, е приела едновременно зловещ и тъжен облик у хората. Тук ще ви представим основните митове и легенди за за повечето домове за стари хора, опровержение на които е нашият Център за настаняване от семеен тип на стари хора в Русе.

№1 Не мога да се грижа за себе си вкъщи, затова единствената ми алтернатива е старчески дом: Домовете за стари хора приютяват не само хората, които са изгубили напълно надежда и живеят с мисълта, че повече не могат самостоятелно да си помагат. Напротив, там те намират нов уют и приятелска среда. Чувството за откъснатост и разстоянието между поколенията престава да е фактор.

№2 Старческите домове са за хората, чиито семейства не се интересуват от тях: В много култури е дълбоко заложена вярата и разбирането, че семейството трябва да се грижи за своите най-възрастни членове. Дори така, днешно време семействата са много по-малки, хората живеят и работят на големи разстояния един от друг. Да се грижиш при тези условия за някой с хронично заболяване например, което изисква ежедневни посещения, понякога практически остава невъзможно. Ако не можете да осигурите необходимото внимание, то по-отговорното решение е да намерите подходящия дом за стари хора, който ще осигури необходимите грижи за вашия близък.

№3 В старческите домове и хосписи цари мизерия, а персоналът се държи ужасно: В днешно време, наличието на множеството канали за разпространение на информация, както и редовните органи за регулация, стимулират поддържането на отлични условия за живот. А ако желаете, можете да се убедите и на място в дома за стари хора Липник в гр. Русе.

№3 Веднъж вляза ли в старчески дом и хоспис, никога повече няма да го напусна: В някои случай определени болести прогресират до фаза, в която налагат непрекъсната медицинска грижа и контрол до самия край на живота на пациента. Отделно от тези случай, много пациенти постъпват в хосписи за следболнично лечение в следствие на удар или операция. След приключването на рехабилитационния период, те могат да вземат решението дали да останат, или да се приберат в дома си.

№4 Стаите са пренаселени и старческият дом прилича на болница: Въпреки, че има разлика от един дом за стари хора до друг, в нашия Център за настаняване в Русе сме далеч от идеята той да наподобява болница, идея която оставяме на учрежденията от миналото. Стаите могат да са единични или споделени. Обособени са помещения за хранене, но не е изключена опцията за хранене в стаята. Отседналите могат да се събират в общите помещения за развлечение или просто за почивка и раздумка.