Как да се настроим емоционално за преместването в старчески дом

Безспорно, преместването от един дом в друг, дори и в най-щастливите етапи от живота ни, е едно малко или много стресиращо преживяване. А стане ли дума за преместване в старчески дом или хоспис, това донася още куп неочаквани емоции.

Как да се настроим емоционално за преместването в старчески дом

Безспорно, преместването от един дом в друг, дори и в най-щастливите етапи от живота ни, е едно малко или много стресиращо преживяване. А стане ли дума за преместване в старчески дом или хоспис, това донася още куп неочаквани емоции.

Ако този който се премества сте вие, то навярно изоставяте едно друго, познато място, изпълнено с многобройни спомени. Ако преместването в хоспис е в следствие на хоспитализация, то може би не сте имали достатъчно време дори да осмислите как целият този процес се е случил. В допълнение към целия дискомфорт биха били и нарастналите медицински потребности и навярно ограничената подвижност. Нищо чудно, че постъпването в старчески дом е толкова стресиращо. Може би дори таите яд към роднините си, макар да осъзнавате, че те самите не са способни да предложат нивото на грижи, от които се нуждаете.

Ако пък ваш близък, когото обичате, се мести в хоспис, възможно е да възникне чувството за вина, тъй като не можете да му осигурите необходимите грижа и поддръжка. Донякъде знанието, че го изпращате на място, където ще му бъде обърнато професионално и адекватно внимание, ви дава своеобразно спокойствие, подплатено с нотки на вина, особено ако помощта, която е нужна на вашия роднина е с голяма честота. Не са рядкост и споровете между членовете на едно семейство за това дали старческият дом е необходимост, за неговото местонахождение, а дори и за лицето за контакт, което да определите.

Как да облекчим тежестта на този преход?

Всеки се нуждае от време! Хората от по-младото и от по-старото поколение имат нужда да се адаптират към тази промяна и да станат наясно със своите собствени чувства. Потискането на тъга и гняв, или пък отказът от проумяване на трудностите от цялата ситуация, само би увеличило интензитета на тези емоции.

По-възрастният поема контрола. Препоръчително е във възможно повече случаи по-старият да избере кой старчески дом би бил най-подходящ за него. По този начин, вече малко по-запознат с обстановката, той би могъл да си вземе от текущите си вещи за времето там или да прецени какви удобства ще си създаде, щом се настани. Ако пък възрастният не е в достатъчно добро състояние за подобни предварителни визити, семейството му е редно да помисли, как да създаде максималния за него комфорт. Той може да се изразява в донасяне на любимо одеяло или музика, които ще му създадат изключително много уют и топлота, дори и да не може веднага да ги изрази с думи.

И един съвет към роднините: дори и да сте далече - обаждайте се! Споделяйте с вашия по-възрастен родител какво се случва в семейството, какви новости има. По този начин вие ще засвидетелствате любов и уважение, а те са изключително важни и трябва да се пазят винаги.