Как да се държим, когато сме на гости на роднина в старчески дом

Обикновено, когато някой ви идва на гости, той звъни на вратата или чука. Всеки отседнал в дом за стари хора е на практика едно индивидуално самостоятелно домакинство. Когато идвате да посетите някой от тях, винаги давайте знак че сте вече тук преди да влезете. Ако той не отговаря и вие решите да влезете все пак, винаги оповестявайте за намерението си.


Обикновено, когато някой ви идва на гости, той звъни на вратата или чука. Всеки отседнал в дом за стари хора е на практика едно индивидуално самостоятелно домакинство. Когато идвате да посетите някой от тях в старчески дом, винаги давайте знак че сте вече тук преди да влезете. Ако той не отговаря и вие решите да влезете все пак, винаги оповестявайте за намерението си.

В поздравът в повечето случаи участва и физически контакт, като топла прегръдка и целувка по бузата. Това показва на вашия родител, че продължавате да го приемате нормално, че и той е човек и вие не сте се отдръпнали. Членовете на екипа ни разбира се винаги се отнасят приятелски и с уважение, но никога не биха успели да заместят ролята на семейството и приятелите. Не бъдете студени и сдържани, когато ходите, ами напротив - поемете някаква инициатива да разчупите обстановката и стоплите атмосферата, така че да се насладите на общата си среща.

Ще има случаи, когато може да ви се стори безсмислено. Но във вашата среща винаги има смисъл. Дори и роднината ви на не чува и вижда добре, той напълно осъзнава и дълбоко оценява вашето присъствие.

Ако имате възможност да изведете вашия близък навън за разходка или обяд, или на кратко пътуване - направете го. Това са едни от нещата, които имат огромно значение. Така вие им създавате преживявания и емоции, спомени към които да се връщат. Нима и те не са го правили за вас едно време, когато сте били по-малки? Хубави времена нали? Наградата в случая е и за вас, заради възнаграждаващото чувство, че сте сторили нещо добро.

Посещавайки свой родител или роднина в старчески дом, вие засвидетелствате, че той все още е неизменна част от цялото семейство. Самият персонал също би се радвал, когато вижда, че човекът за когото се грижат е щастлив от срещите си със своите деца и внуци. Изхождайки от това, самото общуване с един ведър и отворен човек е много по-лесно и приятно, а постепенно се заражда и едно ново приятелство.

Страхотна идея е планирането на разходка или пътуване извън старческия дом, но е важно да го направите съвместно с вашия близък, в удобен и за двама ви ден и час. Споменавали сме, че и той може да има ангажименти и едно изненадващо идване от ваша страна, може по-скоро да го накара да се чувства сконфузно и неудобно. Когато все пак всичко сте уговорили, уведомете и грижещия се за роднината ви персонал. Може да се наложи да му приготвят лекарствата, които обикновено пие през деня. Желателно е дори да предупредите около седмица в аванс, ако се налага по-специална организация от страна на дома.

При всички положения, вашето посещение трябва да е хубаво и приятно за вас самите и за вашите роднини или приятели. Планирайте напред, винаги искайте ответното мнение и съвет от вашия близък по време на целия този процес. Не позволявайте фактът, че живее в дом за стари хора да промени взаимоотношенията ви. Любовта и грижата, които съществуват помежду ви не могат да бъдат заменени от нищо. Пазете ги чисти!